Ασφάλιση διαχειριστή-μισθωτού σε ΙΚΕ
Του Γιώργου Δαλιάνη*
Ο εταιρικός τύπος της ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) εισήχθη με τον ν. 4072/2012. Έκτοτε δεν σταματάει να μας τροφοδοτεί με θέματα προς ανάλυση, καθότι ως νεοπαγής εταιρικός τύπος, φαίνεται να τυγχάνει διαφορετικής αντιμετώπισης σε πολλά επίπεδα, χαρακτηριστικότερο των οποίων είναι οι εξωκεφαλαιακές εισφορές.
Σε προηγούμενη αρθρογραφία μας («Οι ευθύνες του διαχειριστή της Ι.Κ.Ε.») είχαμε αναλύσει την ευθύνες που έχει ο διαχειριστής της ΙΚΕ ως νόμιμος εκπρόσωπος αυτής. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τον διαχειριστή που τυγχάνει και απασχολούμενος στην εταιρεία, περίπτωση που απαντάται μέχρι σήμερα σε κάθε άλλο εταιρικό τύπο.
Όσον αφορά την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ των διαχειριστών της ΙΚΕ, όπως είναι γνωστό, καταβάλλουν εισφορές υποχρεωτικά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.4387/2016 (ως ελεύθεροι επαγγελματίες με ασφάλιση τ. ΟΑΕΕ), είτε είναι εταίροι είτε είναι τρίτα πρόσωπα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τρόπο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων που ακολουθεί ο ΕΦΚΑ, οι διαχειριστές της ΙΚΕ δεν μπορούν ταυτόχρονα να απασχολούνται στην ΙΚΕ ως μισθωτοί στην εταιρεία, αντίθετα με ό,τι ισχύει για τις λοιπές εταιρικές μορφές, κεφαλαιουχικές και μη.
Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θεωρούν ότι ο διαχειριστής της ΙΚΕ δεν μπορεί παράλληλα να έχει την ιδιότητα του μισθωτού στην ΙΚΕ, χωρίς να στηρίζεται αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση της ΙΚΕ σε καμία διάταξη νόμου. Μάλιστα, η θέση αυτή δεν διαφοροποιείται είτε πρόκειται για μονοπρόσωπη ΙΚΕ με έναν εταίρο-διαχειριστή, είτε πρόκειται για ΙΚΕ με περισσότερους του ενός διαχειριστές.
Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει καμία λογική, ιδίως από τη στιγμή που η διαφοροποίηση αφορά μόνο τον εταιρικό τύπο της ΙΚΕ, ενώ στους λοιπούς εταιρικούς τύπους, η σύμπτωση της ιδιότητας προσώπου που ασκεί διοίκηση και ταυτόχρονα παρέχει μισθωτή εργασία, δεν αποτελεί πρόβλημα, είτε πρόκειται για προσωπική είτε για κεφαλαιουχική εταιρεία.
Σε προηγούμενο μας άρθρο («Η “εργασιακή” σχέση των εταίρων με τις εταιρείες τους») είχαμε αναλύσει την περίπτωση της ΙΚΕ, από την άποψη ότι πολύ συχνά συναντάμε το φαινόμενο μία εταιρεία ΙΚΕ να παρέχει π.χ. υπηρεσίες λογιστικής, χωρίς όμως να έχει γίνει πρόσληψη λογιστή στην εταιρεία. Είχαμε επισημάνει, λοιπόν, την ανάγκη της ύπαρξης σύμβασης εργασίας στην ΙΚΕ, ώστε να είναι νομότυπη η λειτουργία της επιχείρησης και η παροχή των υπηρεσιών.
Ωστόσο, ο ως άνω τρόπος εφαρμογής των διατάξεων θέτει εμπόδια στην λειτουργία της ΙΚΕ, ειδικά στην περίπτωση που είναι μονοπρόσωπη και υπάρχει ένας εταίρος-διαχειριστής π.χ. μηχανικός, ο οποίος θέλει να παράσχει τις υπηρεσίες του μέσω της ΙΚΕ.
Πιστεύουμε ότι άμεσα θα πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα, με την έκδοση μίας εγκυκλίου που να ξεκαθαρίζει το αυτονόητο, ότι δηλαδή, δύναται ο διαχειριστής της ΙΚΕ να εργάζεται παράλληλα και ως μισθωτός για την εταιρεία, ώστε να σταματήσει αυτή η στρέβλωση, που παρεμποδίζει την ελεύθερη ανάπτυξη της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας. Εάν δεν ληφθεί η σχετική μέριμνα πέρα από τα ασφαλιστικά θέματα που θα προκύψουν, θα υπάρχουν και ζητήματα φορολογικά.
Δείτε το άρθρο και στo Capital.gr
* O κ. Γιώργος Δαλιάνης είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Artion Α.Ε. & ιδρυτής του Ομίλου Artion, Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός.
Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ARTION A.E (Πουρνάρα 9, Μαρούσι /210 6009062 / www.artion.gr)