Αποστολή στοιχείων στην ΑΑΔΕ από πλατφόρμες
του Γιώργου Δαλιάνη με τη συνεργασία της Νίκης Χατζοπούλου*
Οι ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για την πώληση αγαθών και υπηρεσιών αποστέλλουν πληροφορίες προς την ΑΑΔΕ σχετικά με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάζονται. Όλοι γνωρίζουμε πώς λειτουργούν αυτές πλατφόρμες και πλέον ορισμένες υπηρεσίες διεξάγονται σχεδόν αποκλειστικά μέσω αυτών (π.χ. η διανομή φαγητού). Εκεί καταγράφονται όλες οι παραγγελίες και αγορές, πράγμα που αποτελεί μία ιδανική συνθήκη για την διεξαγωγή φορολογικού ελέγχου στη συνεργαζόμενη επιχείρηση για το κατά πόσον έχουν εκδοθεί τα απαιτούμενα παραστατικά.
Αρχικά, επισημαίνουμε ότι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που διαθέτει η φορολογική αρχή για την διεξαγωγή του ελέγχου είναι η ανταλλαγή πληροφοριών, στην οποία έχουμε αναφερθεί διεξοδικά σε προηγούμενα άρθρα μας. Ένας από τους φορείς παροχής πληροφοριών προς τις φορολογικές αρχές είναι πλέον και οι ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. για τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί, για καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών, καταστήματα εστίασης, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ).
Σημειώνεται ότι σήμερα η ΑΑΔΕ λαμβάνει από τις εταιρείες delivery (e-food, Wolt και ΒΟΧ) ανά τρίμηνο τα στοιχεία των συναλλαγών που έχουν με τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων Αirbnb, Booking.com, και VBRO στέλνουν τα στοιχεία για όσους εκμισθώνουν ακίνητα κάθε χρόνο.
Περαιτέρω, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε την οδηγία ΕΕ 2018/822/ΕΕ (κοινώς γνωστή ως «DAC6»), που επέκτεινε τη συνεργασία των φορολογικών αρχών της Ε. Ε. στον τομέα της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών. Με την οδηγία θεσπίζεται ένα πλαίσιο για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών, των κρατών μελών της Ε.Ε.. Παράλληλα με την ενσωμάτωση της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, η χώρα μας αποκτά πρόσβαση σε ακόμη περισσότερες πληροφορίες για όσους δραστηριοποιούνται μέσω μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών (πχ Αmazon, ebay, κ.λπ.) οι οποίες θα αποστέλλουν τα στοιχεία των ελληνικών επιχειρήσεων που συνεργάζονται με την εκάστοτε πλατφόρμα.
Όπως ορίζεται στην Οδηγία, οι πλατφόρμες που αρνούνται να συμμορφωθούν και δεν θα αποστέλλουν στοιχεία θα βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις, ακόμη και με παύση της λειτουργίας τους εντός της ΕΕ.
Οι πλατφόρμες θα διαβιβάζουν τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο – επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού κ.λπ.) του πωλητή, το ύψος του εισοδήματος που απέκτησε ο πωλητής, τις προμήθειες που κατέβαλε κ.λπ. στη φορολογική Αρχή όπου έχει την έδρα του ο πωλητής και τα στοιχεία θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά. Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα μπορούν να γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων που δήλωσαν οι επιχειρήσεις με εκείνα που καταγράφηκαν στις πλατφόρμες.
Ήδη έχουμε συναντήσει σε φορολογικούς ελέγχους την αποστολή στοιχείων από πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών διανομής. Μάλιστα, στις περιπτώσεις που έχει εντοπιστεί η συστηματική παράλειψη έκδοσης αποδείξεων για τις παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω πλατφόρμας, είναι δυσχερής η θέση της ελεγχόμενης επιχείρησης.
Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι προστίθεται ένα ακόμα εργαλείο στην φαρέτρα του ελεγκτικού μηχανισμού και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδίδουν μεγάλη προσοχή στην ορθή έκδοση παραστατικών. Όπως τονίζεται στην κοινοτική οδηγία, ο στόχος είναι η πρόληψη της φοροαποφυγής και δρομολογείται η σχεδόν ταυτόχρονη αποστολή των στοιχείων αυτών προς τις φορολογικές αρχές.
Δείτε το άρθρο και στo Capital.gr
* Ο Γιώργος Δαλιάνης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ARTION AE & Ιδρυτής του Ομίλου ARTION, Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός.
H Νίκη Χατζοπούλου είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω LL.Μ. & Διαμεσολαβήτρια, συνεργάτης της Artion Α.Ε.
Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ARTION A.E (Πουρνάρα 9, Μαρούσι /210 6009062 / www.artion.gr)