Φοροαπόψεις – 2/05/2024

  • Εκπίπτουν οι δαπάνες (και ο αναλογούν Φ.Π.Α.) ανέγερσης, επισκευής ή βελτίωσης σε μισθωμένα ακίνητα ανεξάρτητα από τη διάρκεια της διάρκειας και του είδους της μισθωτικής σχέσης.

Ο νόμος 5024/2023 έκανε άρση του περιορισμού της χρήσης του ακινήτου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα ετών, προκειμένου να υπάρχει δικαίωμα έκπτωσης.

 

  • Κεφάλαιο προς ανάλωση θεωρείται και το ποσό που προέρχεται από πώληση ακινήτου στο εξωτερικό, εφόσον αποδεικνύεται η ροή του χρήματος και εισαγωγή του ποσού στην χώρα μας, όπου έγινε και η πράξη ανάλωσης

 

  • Σε νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης κατατέθηκε τροπολογία με το άρθρο 3 της οποίας παρατείνεται και για το 2024 η διάταξη για την κατ΄ εξαίρεση δυνατότητα άρσης της ακινησίας ΙΧΕ ή μοτοσυκλέτας με αναλογική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας (τόσα δωδέκατα όσοι και οι μήνες της άρσης). Η ρύθμιση θα ισχύσει από 1/5/2024.

 

  • Είναι νόμιμη και εφικτή η διανομή μερίσματος με τη μεταβίβαση ακινήτου αντί μετρητών. Σύμφωνα με τη παράγραφο 4 του άρθρου 161 του Ν.4548/2018 προβλέπεται, ότι «Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που λαμβάνεται με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία, είναι δυνατόν τα κέρδη, που είναι διανεμητέα ως ελάχιστο μέρισμα, να χορηγηθούν με μορφή τίτλων ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών, εισηγμένων σε ρυθμιζόμενη αγορά, ή ιδίων τίτλων, τους οποίους έχει στην κυριότητά της η εταιρεία, εφόσον είναι και αυτοί εισηγμένοι, με την επιφύλαξη της αρχής της ίσης μεταχείρισης των μετόχων και με την προϋπόθεση ότι οι ως άνω τίτλοι θα αποτελέσουν αντικείμενο αποτίμησης, σύμφωνα με τα άρθρα 17 και 18. Διανομή άλλων περιουσιακών στοιχείων αντί μετρητών είναι εφικτή με τις παραπάνω προϋποθέσεις, μόνο ύστερα από ομόφωνη απόφαση όλων των μετόχων. Η παρούσα παράγραφος εφαρμόζεται στις εταιρείες που υπόκεινται σε υποχρεωτικό ή προαιρετικό έλεγχο από ορκωτό ελεγκτή»

Προσοχή: πριν την μεταβίβαση του ακινήτου πρέπει να γίνει αποτίμηση της αξίας του.

Συνήθη Ερωτήματα

Η προκαταβολή μισθωμάτων για μίσθωση ακινήτου, η οποία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, είναι μία συνηθισμένη εμπορική τακτική και δεν αποτελεί φορολογική παράβαση. Τα ποσά της προκαταβολής θα φορολογηθούν κατά το έτος που θα καταστούν δεδουλευμένα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η προκαταβολή μισθωμάτων, δεν μπορεί να καλύψει τεκμήρια αγοράς περιουσιακού στοιχείου ή αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης.

Δείτε τις Φοροαπόψεις και στo Capital

Η επιστημονική ομάδα της ΑΡΤΙΟΝ

Με την επιμέλεια του κυρίου Γεώργιου Δαλιάνη

Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ARTION Α.Ε. (Πουρνάρα 9 Μαρούσι | +30 210 6009062 |  www.artion.gr).


Cash collateral- μία τραπεζική πρακτική που εγκυμονεί κινδύνους

του Γιώργου Δαλιάνη με τη συνεργασία της Βασιλικής Ηλιοπούλου και της Νίκης Χατζοπούλου *

Κατά την διάρκεια του φορολογικού ελέγχου σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, μεταξύ άλλων γίνεται και άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και εξέταση της κίνησής τους. Σε περίπτωση που ευρεθεί μία κατάθεση μεγάλου ποσού σε μετρητά αυτό καταρχήν μπορεί να θεωρηθεί ως προσαύξηση περιουσίας, αν δεν αιτιολογηθεί πλήρως. Τι γίνεται όμως όταν το ποσό αυτό προέρχεται από επανακατάθεση;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε έρθει αντιμέτωποι με περιπτώσεις όπου ένας ελεγχόμενος καλείται να αιτιολογήσει μία κατάθεση μετρητών π.χ. ύψους 100.000 €, το οποίο είχε γίνει ανάληψη σε παρελθούσα χρήση και τηρείτο σε μετρητά.

Παράδειγμα:

Φορολογούμενος κατά την διάρκεια της τραπεζικής κρίσης του 2015 που οδήγησε σε bank run και εν τέλει σε capital control έκανε ανάληψη του ποσού των αποταμιεύσεών του ύψους 120.000 ευρώ λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Εν συνεχεία, το 2020 θέλησε να πάρει ένα δάνειο από την Τράπεζα ύψους 200.000 ευρώ. Το πιστωτικό ίδρυμα, προκειμένου να χορηγήσει το δάνειο, αλλά να μην επιβαρυνθεί με υψηλούς τόκους πρότεινε να ακολουθήσει το σύστημα του cash collateral, δηλαδή να εισφέρει στο τραπεζικό σύστημα ένα ποσό το οποίο να παραμένει δεσμευμένο μέχρι την εξόφληση του δανείου και να επωφεληθεί έτσι από χαμηλότερο τόκο. Στο πλαίσιο αυτό ο φορολογούμενος προβαίνει σε κατάθεση του ποσού των 120.000 ευρώ που είχε κάνει ανάληψη το 2015 και τηρούσε σε μετρητά. Το έτος 2022 διενεργείται φορολογικός έλεγχος για το φορολογικό έτος και αναζητείται από την φορολογική αρχή και η αιτιολόγηση αυτής της κατάθεσης σε μετρητά.

Η γνώμη μας είναι ότι εφόσον προκύπτει ότι έγινε στο παρελθόν μία μεγάλη ανάληψη ποσού (εν προκειμένω μάλιστα είναι και ισόποση) και στο ενδιάμεσο δεν προέκυψε αναιτιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, πχ αγορά ακινήτου ή κάποιου περιουσιακού στοιχείου μεγάλης αξίας που να μην δικαιολογείται από τα εισοδήματα των ετών που μεσολάβησαν ή επαύξηση των τραπεζικών καταθέσεων, τότε προκύπτει ότι πρόκειται για το ίδιο ποσό και δεν θα πρέπει να επιβληθεί φόρος ως αγνώστου προελεύσεως εισόδημα.

Επιπλέον, αυτή καθ’ εαυτή η κατάθεση του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό, εφόσον δεν γίνεται χρήση αυτού του ποσού, δεν συνιστά φορολογητέα πράξη.

Τραπεζικά υπόλοιπα παραγεγραμμένων χρήσεων

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι τα υπόλοιπα τραπεζικών καταθέσεων στο τελευταίο παραγραφέν έτος (31.12.2017) δεν ελέγχονται για την απόκτησή τους. Μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή. Μπορούν να μπουν ως collateral για εγγύηση λήψης πιστώσεων, δανείων και εγγυητικών επιστολών, αλλά και για κάλυψη εγγύησης υπέρ τρίτων (π.χ. γονέων προς τα τέκνα ή και το αντίστροφο). Ωστόσο, εάν αυτά τα χρήματα δεν έχουν φορολογηθεί ή δεν έχουν νόμιμα απαλλαγεί του φόρου, δεν μπορούν να αναλωθούν για φορολογητέες πράξεις, π.χ. για αγορά περιουσιακού στοιχείου. Για εμάς, ως φοροτεχνικούς, αυτό είναι μεν οξύμωρο, αλλά κατανοητό. Για τους φορολογούμενους, όμως, κάτι τέτοιο είναι εντελώς παράδοξο, καθώς επί της ουσίας κάποιος έχει στην διάθεσή του κεφάλαια που δεν μπορεί να αξιοποιήσει. Εφόσον, όμως, τα χρήματα αυτά προέρχονται από φορολογηθέντα ή αφορολόγητα εισοδήματα, τα οποία έχουν νομίμως δηλωθεί, τότε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Προγενέστερες αναλήψεις και επανακατάθεση

Οι αναλήψεις χρημάτων σε παλαιότερα χρόνια (όπως π.χ. το 2015 λόγω τραπεζικής κρίσης) ήταν μία νόμιμη διαδικασία. Τα χρήματα αυτά μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος  («στο στρώμα») και όσο περνάει ο χρόνος είναι πολύ δύσκολο να επανακατατεθούν, διότι η επανακατάθεση εγκυμονεί κινδύνους τα χρήματα αυτά να θεωρηθούν ως εισόδημα αγνώστου προελεύσεως. Κατά την άποψή μας, ανεξάρτητα από τον χρόνο ανάληψης και ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, εφόσον αποδεικνύεται από τη ροή των χρημάτων (καταθέσεων) του φορολογούμενου ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από παλαιότερες αναλήψεις, δύνανται να τα επανακαταθέσουν. Τα χρήματα αυτά εφόσον έχουν φορολογηθεί ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί από τον φόρο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φορολογητέες πράξεις, π.χ. αγορά περιουσιακού στοιχείου. Εάν δεν έχουν φορολογηθεί ισχύει ό,τι αναφέραμε και ανωτέρω.  Εάν δεν έχουν φορολογηθεί, τότε θα φορολογηθούν στη χρήση που διαπιστώνεται από τον έλεγχο ότι χρησιμοποιήθηκαν.

Για το θέμα των αναλήψεων έχουμε αρθρογραφήσει και παλαιότερα (βλ. άρθρα «Φορολογικά εμπόδια για την επιστροφή των χρημάτων στις Τράπεζες» και «Ανάληψη μεγάλου χρηματικού ποσού μπορεί να προκαλέσει έλεγχο;»), κάνοντας ειδική αναφορά στην εγκύκλιο ΔΕΑΦ Α 1144110 ΕΞ 2015/5.11.2015 (εγκύκλιο Μπάκα) και η οποία δίνει οδηγίες (διευκρινήσεις) σε περιπτώσεις ελέγχων για θέματα ανάλωσης κεφαλαίου προηγουμένων χρήσεων και προσαύξησης περιουσίας και τυγχάνει ευρείας εφαρμογής στις περιπτώσεις των φορολογικών ελέγχων από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές (ΕΛΚΕ, ΔΟΥ, ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ, ΣΔΟΕ ΥΕΔΔΕ)

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι όλα τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν σχηματίσει εσωτερικά τμήματα ελέγχου για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και οι μεγάλες καταθέσεις (ποσών π.χ. άνω των 50.000 ευρώ), αν δεν αιτιολογούνται πλήρως αποστέλλονται από τα τραπεζικά στελέχη προς τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Δυστυχώς, αυτό οι καταθέτες δεν το γνωρίζουν και δεν λαμβάνουν καμία πληροφόρηση σχετικά με αυτή την διαδικασία.

Καταληκτικά, επισημαίνουμε ότι η ανάληψη και η κατάθεση μεγάλου χρηματικού ποσού από λογαριασμό αποτελούν αφορμές για την έναρξη ενός φορολογικού ελέγχου. Ωστόσο, εφόσον ο φορολογούμενος διαθέτει τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την κίνηση των κεφαλαίων, δεν γεννάται ζήτημα φορολόγησης.

 

Δείτε το άρθρο και στo Capital.gr

* Ο Γιώργος Δαλιάνης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ARTION AE & Ιδρυτής του Ομίλου ARTION, Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός.

Η Βασιλική Ηλιοπούλου είναι πρώην Γενική Διευθύντρια Φορολογικής Διοίκησης και συνεργάτης της ARTION A.E.

Η Νίκη Χατζοπούλου είναι Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω LL.M. & Διαμεσολαβήτρια, συνεργάτης της ARTION A.E.

Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακκατήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ARTION A.E (Πουρνάρα 9, Μαρούσι /210 6009062 / www.artion.gr)


Σε κίνδυνο το brand name του ελληνικού τουρισμού – Μύκονος και Σαντορίνη

του Γιώργου Δαλιάνη με τη συνεργασία της Δρ. Ευαγγελίας Φασούλα *

Η βαριά βιομηχανία της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού όλων των ειδικοτήτων. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται τα δύο βαριά χαρτιά του τουριστικού μας προϊόντος, Μύκονος και Σαντορίνη, δύο τουριστικοί προορισμοί παγκόσμιας εμβέλειας.

Από εκτιμήσεις υπηρεσιακών και τουριστικών παραγόντων υπολογίζεται ότι φέτος οι κενές θέσεις εργασίας αγγίζουν τις 60.000 χωρίς προς το παρόν να υπάρχει καμία πρόβλεψη επίλυσης του προβλήματος. Βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η δυσκολία εύρεσης κατοικιών για τη διαμονή των εργαζομένων και αυτό για τα δύο νησιά αποτελεί δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Οι εργαζόμενοι έχουν βιώσει τραγικές καταστάσεις όντας αναγκασμένοι να κοιμούνται στοιβαγμένοι σε μικρούς χώρους ακόμα και σε κοντέινερ. Βεβαίως, οι εργοδότες για προσέλκυση εργαζομένων εκτός από τη μισθοδοσία είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν και κατοικία σε υψηλό κόστος. Το συνολικό κόστος εργασίας και οι ανατιμήσεις των προϊόντων καθιστούν τα τουριστικά πακέτα πολύ ακριβά και αποτρεπτικά για τους τουρίστες.

Η περσινή χρονιά χτύπησε ανησυχητικά το καμπανάκι και φέτος τα πρώτα μηνύματα είναι εξίσου ανησυχητικά. Οι αφίξεις και οι κρατήσεις σε Μύκονο και Σαντορίνη είναι περιορισμένες. Σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο «Μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό. Πού η αλήθεια και πού το ψέμα» είχαμε καταγράψει τις προτάσεις μας ως εξής:

– εισαγωγή ανθρωπίνου δυναμικού από τις αναπτυσσόμενες χώρες

– δυνατότητα απασχόλησης μαθητών λυκείου κατά τη θερινή περίοδο χωρίς να χάνουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μέλους.

– δυνατότητα απασχόλησης συνταξιούχων χωρίς περικοπή της σύνταξης: το μέτρο αυτό ήδη υιοθετήθηκε, όμως δεν αρκεί.

Επιπλέον, στο άρθρο αυτό θα προτείνουμε την αύξηση του επιδόματος ανεργίας σε όλους του απασχολούμενους στον τουρισμό (η επιδότηση από 3 μήνες να γίνει 5 μήνες), ώστε να μπορούν να επιβιώσουν και μην χρειάζεται να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα.

Περαιτέρω, ελλείψεις σε αυτά τα νησιά παρατηρούνται και σε όλα τα επαγγέλματα που στηρίζουν έμμεσα και άμεσα τον τουρισμό. Με την ίδρυση της θυγατρικής μας εταιρείας στη Μύκονο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα έλλειψης στελεχιακού δυναμικού και μερικώς θα επιλυθεί το θέμα με τη χρήση υπηρεσιών outsourcing.

Τέλος, η χώρα μας είναι μία από τις χώρες που βιώνουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων και σε συνδυασμό με την αποφυγή απασχόλησης σε χειρωνακτικές εργασίες από τους Έλληνες, είναι επιτακτική η ανάγκη εισαγωγής εργατικών χεριών. Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της τουρκικής επιθετικότητας, θα πρέπει όμως συντονισμένα να γίνουν εισαγωγές εργατικών χεριών.

 

Δείτε το άρθρο και στo Capital.gr

* Ο Γιώργος Δαλιάνης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ARTION AE & Ιδρυτής του Ομίλου ARTION, Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός.

Η Δρ. Ευαγγελία Φασούλα είναι Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της EVERGROW ΑΕ (εταιρεία Recruiting & HRΜ), μέλος του ΟΜΙΛΟΥ ARTION.

Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ARTION A.E (Πουρνάρα 9, Μαρούσι /210 6009062 / www.artion.gr)


Προνομιούχες μετοχές και ασύμμετρη διανομή μερίσματος στις Α.Ε.

του Γιώργου Δαλιάνη με τη συνεργασία της Νίκης Χατζοπούλου*

Πολύ συχνά προκύπτει η ανάγκη να διαφοροποιηθούν οι μέτοχοι μίας ανώνυμης εταιρείας ως προς το δικαίωμα λήψης μερισμάτων. Ένας τρόπος να συμβεί αυτό είναι μέσω των προνομιούχων μετοχών, που διαφέρουν ως προς τις κοινές μετοχές. Ανάλογα με το προνόμιο που προβλέπεται από το καταστατικό κατά την έκδοσή τους υπάρχουν πολλές κατηγορίες προνομιούχων μετοχών.

Στις Ανώνυμες εταιρείες, το ελάχιστο μέρισμα ορίζεται σε ποσοστό τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) των καθαρών κερδών ύστερα από αφαίρεση της κράτησης για σχηματισμό τακτικού αποθεματικού και των λοιπών πιστωτικών κονδυλίων της κατάστασης αποτελεσμάτων, που δεν προέρχονται από πραγματοποιημένα κέρδη. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης που λαμβάνεται με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία μπορεί να μειωθεί το ως άνω ποσοστό, όχι όμως κάτω του δέκα τοις εκατό (10%). Μη διανομή του ελάχιστου μερίσματος επιτρέπεται μόνο με απόφαση της γενικής συνέλευσης, που λαμβάνεται με την αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία ογδόντα τοις εκατό (80%) του εκπροσωπούμενου στη συνέλευση κεφαλαίου.

Η εταιρεία διασφαλίζει την ίση μεταχείριση όλων των μετόχων που βρίσκονται στην ίδια θέση. Δηλαδή με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται οι μέτοχοι ίδιας κατηγορίας. Μπορούν, όμως οι μέτοχοι να διαφοροποιούνται εφόσον διαθέτουν διαφορετικής κατηγορίας μετοχές. Μία τέτοια περίπτωση είναι και οι προνομιούχες μετοχές.

Επιτρέπεται να ορίζεται με διατάξεις του καταστατικού προνόμιο υπέρ ορισμένων μετοχών. Οι μετοχές αυτές αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία σε σχέση με τις κοινές και θεωρούνται προνομιούχες. Υπάρχουν πολλά είδη προνομιούχων μετοχών και ανάλογα με τις προβλέψεις του καταστατικού, οι προνομιούχες μετοχές αποκτούν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα έναντι των κοινών.

Περιπτώσεις προνομίων:

  1. Μερική ή ολική απόληψη, πριν από τις κοινές μετοχές, του διανεμόμενου μερίσματος, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις του καταστατικού
  2. Προνομιακή απόδοση του κεφαλαίου που καταβλήθηκε από τους κατόχους των προνομιούχων μετοχών από το προϊόν μείωσης του κεφαλαίου ή της εκκαθάρισης της εταιρικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τούτων στα υπέρ το άρτιο ποσά, που είχαν τυχόν καταβληθεί.
  3. Σε περίπτωση μη διανομής μερίσματος σε μια ή περισσότερες χρήσεις, το προνόμιο υπέρ των μετοχών αφορά την προνομιακή καταβολή μερισμάτων και για τις χρήσεις κατά τις οποίες δεν έγινε διανομή μερίσματος
  4. Σταθερό μέρισμα ή ότι συμμετέχουν εν μέρει μόνο στα κέρδη της εταιρείας.
  5. Χορήγηση άλλων προνομίων περιουσιακής φύσης, συμπεριλαμβανομένης της απόληψης ορισμένου τόκου ή της συμμετοχής, κατά προτεραιότητα, σε κέρδη από ορισμένη εταιρική δραστηριότητα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο καταστατικό. Σημειώνεται εδώ ότι με βάση εκδοθείσες αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών έχει κριθεί ότι οι τόκοι προνομιούχων μετοχών δεν εκπίπτουν από τις δαπάνες της επιχείρησης (ΔΕΔ 330/2019, 589/2020).

Προνομιούχες μετοχές της ίδιας σειράς έκδοσης παρέχουν τα ίδια δικαιώματα. Οι προνομιούχες μετοχές μπορούν επίσης να εκδοθούν και ως μετατρέψιμες σε κοινές μετοχές ή σε προνομιούχες μετοχές άλλης κατηγορίας. Η μετατροπή γίνεται είτε υποχρεωτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού είτε με άσκηση σχετικού δικαιώματος του μετόχου, που έχει προβλεφθεί στο αρχικό καταστατικό ή την απόφαση για έκδοση των μετοχών. Οι όροι και οι προθεσμίες της μετατροπής ορίζονται στο καταστατικό. Το δικαίωμα της μετατροπής ασκείται από τον προνομιούχο μέτοχο ατομικά με δήλωσή του προς την εταιρεία και η μετατροπή ισχύει από τη λήψη της δήλωσης αυτής, εκτός αν το καταστατικό προβλέπει άλλο χρονικό σημείο.

Οι προνομιούχες μετοχές μπορούν να εκδοθούν και χωρίς δικαίωμα ψήφου ή με δικαίωμα ψήφου περιοριζόμενο σε ορισμένα ζητήματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού. Έκδοση μετοχών με πολλαπλό δικαίωμα ψήφου δεν επιτρέπεται.

Αν για τις προνομιούχες μετοχές εκδίδονται τίτλοι, πρέπει να αναγράφονται σ’ αυτούς οι λέξεις «Προνομιούχος Μετοχή», καθώς και τα κύρια χαρακτηριστικά τους, όπως ιδίως «μετατρέψιμη» και «μετά» ή «άνευ ψήφου».

Συμπερασματικά, στον νόμο περί ανωνύμων εταιρειών δεν επιτρέπεται η ανισομερής διανομή μερισμάτων, διαφορετικών από την αναλογία συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των μετόχων. Κατ΄ εξαίρεση, όμως, μπορεί στην πράξη να προκύψει διαφοροποίηση μέσω έκδοσης προνομιούχων μετοχών.

 

Δείτε το άρθρο και στo Capital.gr

* Ο Γιώργος Δαλιάνης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ARTION AE & Ιδρυτής του Ομίλου ARTION, Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός.

Η Νίκη Χατζοπούλου είναι Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω LL.M. & Διαμεσολαβήτρια, συνεργάτης της ARTION A.E.

Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ARTION A.E (Πουρνάρα 9, Μαρούσι /210 6009062 / www.artion.gr)


Φοροαπόψεις – 4/04/2024

Υπό προϋποθέσεις απαλλαγή από φόρο υπεραξίας μεταβίβασης μετοχών
Με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 20 του ν.4646/2019 (Α’ 201) προστέθηκε νέο άρθρο 48Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) με τις διατάξεις του οποίου ορίζεται ότι απαλλάσσονται τα νομικά πρόσωπα κάτοικοι Ελλάδος από το φόρο εισοδήματος επί της υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση συμμετοχών εφόσον το νομικό πρόσωπο του οποίου οι τίτλοι μεταβιβάζονται πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) περιλαμβάνεται στους τύπους που απαριθμούνται στο Παράρτημα I Μέρος Α’ της Οδηγίας 2011/96/Ε.Ε., όπως ισχύει, και

β) είναι φορολογικός κάτοικος κράτους-μέλους της Ε.Ε., σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους αυτού και δεν θεωρείται κάτοικος τρίτου κράτους εκτός Ε.Ε. κατ’ εφαρμογήν όρων σύμβασης περί αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει συναφθεί με αυτό το τρίτο κράτος, και

γ) υπόκειται, χωρίς τη δυνατότητα επιλογής ή απαλλαγής σε έναν από τους φόρους που αναφέρονται στο Παράρτημα I Μέρος Β’ της Οδηγίας 2011/96/ΕΕ ή σε οποιονδήποτε άλλον φόρο αντικαταστήσει έναν από τους φόρους αυτούς, και

δ) το μεταβιβάζον νομικό πρόσωπο κατέχει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10%) της αξίας ή του πλήθους του μετοχικού κεφαλαίου ή βασικού κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου του νομικού προσώπου του οποίου οι τίτλοι συμμετοχής μεταβιβάζονται, και

ε) το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής διακρατείται τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) μήνες.

Επισημαίνεται ότι οι πιο πάνω προϋποθέσεις, όπως ρητά αναφέρεται στις υπόψη διατάξεις, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση τίτλων.

  1. Ως προς τη συμπλήρωση του χρόνου διακράτησης του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής επισημαίνεται ότι αφετηρία υπολογισμού είναι η ημερομηνία κατά την οποία αποκτάται (με οποιοδήποτε τρόπο) το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 10%. Διευκρινίζεται επίσης ότι σε περίπτωση μετασχηματισμού με τον οποίο επέρχεται οιονεί καθολική διαδοχή της μετασχηματιζόμενης εταιρείας, δεν επηρεάζεται η αφετηρία του χρόνου διακράτησης (24 μήνες) του ελάχιστου ποσοστού κατοχής συμμετοχών, όπως είχε τεθεί για τη μετασχηματιζόμενη εταιρεία (βλ. και ΠΟΛ.1185/2018).

Διευθυντικά στελέχη

Οι  διατάξεις  περί Εργαζόμενων  που κατέχουν θέση εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστευτική, κατά τα οριζόμενα  στην ΥΑ  90972 / ΦΕΚ B  5393/19.11.2021 (Μέρος Β),  αφορούν μόνο εργαζόμενους που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Τα ως άνω πρόσωπα, αν και δεν παύουν να είναι μισθωτοί, εξαιρούνται της εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας περί χρονικών ορίων εργασίας, εβδομαδιαίας αναπαύσεως, αποζημιώσεως ή προσαυξήσεως για την υπερωριακή ή κατά τις Κυριακές και εορτές εργασία.

Ειδικότερα ,  στην YA 90972 / ΦΕΚ B  5393/19.11.2021 (Μέρος Β περίπτωση  Α) , που τυγχάνει ισχύος από 1.12.2021 και της  ΥΑ 113169/ΦΕΚ Β 7421/28.12.2023, ορίζεται ότι   «Εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστευτική, τεκμαίρονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι, σύμφωνα με ρητό ή ρητούς όρους που αποτυπώνονται στην ατομική σύμβαση εργασίας τους και δηλώνονται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»:

Α. α. Ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα έναντι λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης ή είναι πρόσωπα εξουσιοδοτημένα να λαμβάνουν αποφάσεις αυτόνομα ή

β. εκπροσωπούν και δεσμεύουν την επιχείρηση προς τρίτους, ή

γ. είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης του εργοδότη ή

δ. είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη.

Β. προΐστανται Διευθύνσεων, Μονάδων ή Τμημάτων ή άλλων αυτοτελών οργανικών μονάδων της εργοδοτικής επιχείρησης που προσδιορίζονται στο οργανόγραμμά της, εφόσον η εργοδοτική επιχείρηση τους εμπιστεύεται την εποπτεία μέρους της συνεχούς, διακεκομμένης ή έκτακτης, αλλά πάντως ουσιώδους λειτουργίας της και οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται τετραπλάσιου του εκάστοτε ελάχιστου κατώτατου μισθού,

ή Γ. αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του εξαπλάσιου του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού.

Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου

Εάν ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η Φορολογική Διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρο με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς.

Το επιστρεπτέο ποσό καταβάλλεται στον φορολογούμενο εντός ενενήντα (90) ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας. Ειδικά για αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ από υποκειμένους μη εγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας, η Φορολογική Διοίκηση αποφαίνεται εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη λήψη του σχετικού αιτήματος, εκτός εάν απαιτείται η προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων οπότε η ως άνω προθεσμία παρατείνεται μέχρι οκτώ (8) μήνες.

Με έγγραφη δήλωση που περιλαμβάνεται στην αίτηση επιστροφής του φορολογουμένου, το επιστρεπτέο ποσό παρακρατείται με σκοπό το συμψηφισμό του με μελλοντικές οφειλές του φορολογουμένου.

Η αξίωση για επιστροφή φόρου, ο οποίος καταβλήθηκε αχρεώστητα παραγράφεται κατά το χρόνο που παραγράφεται το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 36 του Κώδικα αναφορικά με την αντίστοιχη φορολογική υποχρέωση από την οποία πηγάζει η αξίωση προς επιστροφή.

 

Συνήθη Ερωτήματα

Ο μισθός Διαχειριστή Ι.Κ.Ε. θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α’ 167).

Δείτε τις Φοροαπόψεις και στo Capital

Η επιστημονική ομάδα της ΑΡΤΙΟΝ

Με την επιμέλεια του κυρίου Γεώργιου Δαλιάνη

Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ARTION Α.Ε. (Πουρνάρα 9 Μαρούσι | +30 210 6009062 |  www.artion.gr).


Πληροφοριακή έκθεση για εικονικότητα συναλλαγής δεν απαλλάσσει τις φορολογικές αρχές από υποχρέωση διενέργειας ελέγχου

του Γιώργου Δαλιάνη με τη συνεργασία της Νίκης Χατζοπούλου*

Η κρίση μίας φορολογικής αρχής περί εικονικότητας μίας συναλλαγής δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στην πληροφοριακή έκθεση μίας άλλης υπηρεσίας, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν το στοιχείο αυτό υποχρεούται να διενεργήσει έλεγχο και σε άλλα δεδομένα, ιδίως σε πραγματικά περιστατικά διενέργειας των συναλλαγών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συντρέχει περίπτωση εικονικότητας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μία φορολογική αρχή λαμβάνει πληροφορίες από έτερη φορολογική αρχή και με βάση τα πορίσματα της τελευταίας διαπιστώνεται εικονικότητα συναλλαγών.  Αυτό το πληροφοριακό στοιχείο, ανεξάρτητα από πού προέρχεται, η φορολογική αρχή οφείλει να το λάβει υπόψιν, ωστόσο δεν την απαλλάσσει από την υποχρέωση διενέργειας φορολογικού ελέγχου. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή μία φορολογική αρχή ενσωματώσει τα πορίσματα μίας άλλης χωρίς επί της ουσίας να διενεργήσει η ίδια έλεγχο και να χωρίς να αξιολογήσει τα προσκομιζόμενα από την ελεγχόμενη οντότητα στοιχεία, τότε η κρίση του ελέγχου περί εικονικότητας τυγχάνει μη επαρκώς αιτιολογημένη.

Η εν λόγω κρίση αποτυπώθηκε στην υπ’ αριθ. 1273/2023 απόφαση της ΔΕΔ Αθήνας, καθώς στο πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης ο έλεγχος του 3ου ΕΛ.ΚΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ έκρινε τις συναλλαγές ως εικονικές στο σύνολό τους με μοναδικό τεκμήριο τις διαπιστώσεις της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε ΑΤΤΙΚΗΣ επί της συναλλακτικής ανυπαρξίας της εκδότριας οντότητας, χωρίς ωστόσο να λάβει υπόψη τα στοιχεία, που έθεσε η προσφεύγουσα λήπτρια εταιρεία, προκειμένου να διαπιστώσει εάν πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή καθώς και εάν η εικονικότητα ανάγεται αποκλειστικά στο πρόσωπο του εκδότη. Έτσι, οι διαπιστώσεις του ελέγχου κρίθηκαν ανεπαρκώς αιτιολογημένες και ακυρωτέες.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν αποδίδεται σε επιτηδευματία η παράβαση της λήψεως τιμολογίου ή δελτίου αποστολής εικονικού, υπό την έννοια είτε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί η συναλλαγή, στην οποία αυτό αναφέρεται, είτε ότι έχει μεν πραγματοποιηθεί η συναλλαγή, όχι όμως, όπως εμφανίζεται, με τον φερόμενο ως εκδότη του τιμολογίου ή δελτίου αποστολής, η φορολογική αρχή βαρύνεται, κατ’ αρχήν, με την απόδειξη της εν λόγω εικονικότητας. Προς τούτο αρκεί, κατ’ αρχήν, ν’ αποδείξει είτε ότι ο εκδότης του φορολογικού στοιχείου είναι φορολογικώς ανύπαρκτος, ήτοι δεν είχε δηλώσει την έναρξη του επιτηδεύματος του ούτε είχε θεωρήσει στοιχεία στην αρμόδια φορολογική αρχή (οπότε ο λήπτης βαρύνεται πλέον ν’ αποδείξει την αλήθεια της συναλλαγής και την καλή του πίστη κατά το χρόνο πραγματοποιήσεώς της), είτε ότι ο ανωτέρω εκδότης είναι φορολογικώς μεν υπαρκτός αλλά, ενόψει των επιχειρηματικών του δυνατοτήτων, όπως προκύπτουν από την συνολική εκτίμηση της συναλλακτικής του συμπεριφοράς και της φύσεως και του κύκλου εργασιών του, δεν είναι δυνατόν να ήταν σε θέση να εκπληρώσει την επίμαχη παροχή (οπότε ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου βαρύνεται ν’ αποδείξει ότι πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή, στην οποία αφορά το φορολογικό στοιχείο).

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι η τεκμηρίωση περί εικονικότητας συναλλαγών απαιτεί όχι μόνον απόδειξη από την φορολογική αρχή, αλλά και αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων που προς ανταπόδειξη (περί μη εικονικότητας δηλαδή) προσκομίζει η ελεγχόμενη οντότητα, δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής η απλή υιοθέτηση ενός πορίσματος που έχει συνταχθεί από άλλη φορολογική αρχή, χωρίς κατ’ ουσίαν εκτίμηση των στοιχείων της υπόθεσης από την αρμόδια φορολογική αρχή.

Δυστυχώς, συχνά οι φορολογικές αρχές στηρίζονται αποκλειστικά σε πληροφορίες που λαμβάνουν από άλλες φορολογικές αρχές (ΥΕΔΔΕ, ΣΔΟΕ, ΕΛΚΕ, αλλοδαπές φορολογικές αρχές) χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών με ολέθρια για τους ελεγχόμενους αποτελέσματα. Σε πραγματική υπόθεση ελέγχου, όπου είχε ανοικοδομηθεί ξενοδοχειακή μονάδα, κρίθηκε ότι η επιχείρηση έλαβε εικονικά τιμολόγια για εκχωματώσεις και επιχωματώσεις. Επίσης, σε άλλη υπόθεση ελέγχου, είχε πραγματοποιηθεί αγορά εμπορευμάτων από χώρα του εξωτερικού (με πλήρη τεκμηρίωση ως προς την διακίνηση των εμπορευμάτων και τις πληρωμές των τιμολογίων) και θεωρήθηκαν οι συναλλαγές από τον έλεγχο εικονικές, κατά παράβαση του ν. 3842/2010 και του άρθρου 23 ν. 4172/2013. Πέραν αυτών των υποθέσεων, υπάρχει σωρεία άλλων περιπτώσεων ελέγχου κατά τις οποίες τα πορίσματα περί εικονικότητας εκ των υστέρων ανατράπηκαν, ωστόσο οι ελεγχόμενοι υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημία.

Δείτε το άρθρο και στo Capital.gr

* Ο Γιώργος Δαλιάνης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ARTION AE & Ιδρυτής του Ομίλου ARTION, Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός.

Η Νίκη Χατζοπούλου είναι Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω LL.M. & Διαμεσολαβήτρια, συνεργάτης της ARTION A.E.

Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ARTION A.E (Πουρνάρα 9, Μαρούσι /210 6009062 / www.artion.gr)


Φοροαπόψεις – 21/03/2024

Εξόφληση δαπάνης από λογαριασμό τρίτου

Σε περίπτωση εξόφλησης σε τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή – πιστωτή από τρίτο πρόσωπο (ημεδαπό ή αλλοδαπό), το οποίο, κατ΄ εντολή της επιχείρησης, εξοφλεί τη σχετική υποχρέωση προς απόσβεση ισόποσης υποχρέωσης αυτού προς αυτή, η σχετική δαπάνη εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, αρκεί να αποδεικνύεται με βάση τα κατάλληλα στοιχεία (τραπεζικά παραστατικά ή άλλα έγγραφα) η εξόφληση του προμηθευτή καθώς και ο λόγος εξόφλησης των δαπανών από τον τρίτο.

Ομοίως, σε περίπτωση που, με βάση τα ανωτέρω, η εξόφληση γίνεται, κατ’ εντολή της επιχείρησης, από τρίτο, πελάτη της,  προς απόσβεση δικής του υποχρέωσης από αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από την επιχείρηση, η σχετική δαπάνη αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα του τρίτου με τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις και εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που τίθενται για την εκπεσιμότητα των δαπανών με τις διατάξεις του Ν.4172/2013, παρόλο που ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο κατατέθηκαν τα μετρητά ή μεταφέρθηκαν τα σχετικά εμβάσματα δεν ανήκει σε πρόσωπο έναντι του οποίου υφίστατο και η σχετική υποχρέωση (ΠΟΛ 1055/2016).

Πληρωμή τιμολογίου μέσω POS

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο Ε.2010/2024 ορίστηκε ότι οι οντότητες του άρθρου 1 του ν.4308/2014 (ΕΛΠ), που διαθέτουν Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (ΦΗΜ) οι οποίοι διασυνδέονται με τερματικά ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων στο σημείο πώλησης (Electronic Funds Transfer at the point of sale, EFT/POS) βάσει της υπό στοιχεία Α.1098/2022 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, για τις διενεργούμενες συναλλαγές λιανικής, εκδίδουν αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.

Για τις διενεργούμενες συναλλαγές τους με άλλες οντότητες, για τις οποίες απαιτείται έκδοση τιμολογίου, ενώ η εξόφλησή αυτού πραγματοποιείται μέσω EFT/POS, εκδίδουν:

α) αρχικά απόδειξη λιανικών συναλλαγών μέσω ΦΗΜ, με βάση τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 12 του ν.4308/2014,

β) στη συνέχεια πιστωτικό στοιχείο λιανικής για την αντικατάσταση της απόδειξης λιανικών συναλλαγών με βάση τα οριζόμενα στην παρ. 4 του ως άνω άρθρου και τέλος,

γ) ισόποσο τιμολόγιο προς την πράγματι αντισυμβαλλόμενη οντότητα για την ορθή απεικόνιση της συναλλαγής.

Στην περίπτωση κατά την οποία η έκδοση του τιμολογίου προηγείται της εξόφλησης αυτού, εκδίδεται απόδειξη λιανικών συναλλαγών και εν συνεχεία πιστωτικό στοιχείο λιανικής κατά την εξόφλησή του, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Tα ως άνω εκδοθέντα παραστατικά, διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα της υπό στοιχεία Α.1138/2020 κοινής απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Φορολογική μεταχείριση εσόδων από πώληση λογισμικού

Στην περίπτωση λογισμικού που αναπτύσσεται για τις ανάγκες συγκεκριμένης επιχείρησης (κατά παραγγελία προϊόν) εάν με τις πληρωμές που καταβάλλονται για το υπόψη αγαθό επέρχεται πλήρης αποξένωση της επιχείρησης ανάπτυξης λογισμικού από το προϊόν, τότε αυτές δεν συνιστούν δικαιώματα. Αντίθετα, εάν με τις πληρωμές αυτές δεν επέρχεται αποξένωση της επιχείρησης ανάπτυξης λογισμικού από το κατά παραγγελία προϊόν, τότε αυτές συνιστούν δικαιώματα με εξαίρεση την περίπτωση που οι πληρωμές αφορούν στην χρήση λογισμικού με δυνατότητα παραμετροποίησής του. Ομοίως, δεν υπόκειται στην έννοια των δικαιωμάτων η συντήρηση του λογισμικού που ανατίθεται στην πωλήτρια επιχείρηση βάσει συμβολαίου συντήρησης.

Συνήθη Ερωτήματα

Η παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας από τον εκμισθωτή κατά την αστική εκμίσθωση ακινήτου (π.χ. καθαριότητα, φύλαξη κ.λπ.) καθιστά το παραγόμενο εισόδημα ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δείτε τις Φοροαπόψεις και στo Capital

Η επιστημονική ομάδα της ΑΡΤΙΟΝ

Με την επιμέλεια του κυρίου Γεώργιου Δαλιάνη

Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ARTION Α.Ε. (Πουρνάρα 9 Μαρούσι | +30 210 6009062 |  www.artion.gr).


Εισαγωγή χρημάτων από πώληση ακινήτου στο εξωτερικό

του Γιώργου Δαλιάνη με τη συνεργασία της Βασιλικής Ηλιοπούλου και της Νίκης Χατζοπούλου*

 Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από πώληση περιουσιακού στοιχείου στην αλλοδαπή από φορολογικό κάτοικο Ελλάδας για κάλυψη τεκμηρίων απόκτησης ή διαβίωσης εξετάζεται από την αρμόδια φορολογική αρχή (ΔΟΥ, ΕΛΚΕ, ΚΕΦΟΜΕΠ κλπ) εάν συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις για την αναγνώριση του ποσού αυτού.

Στην περίπτωση που ένα φυσικό πρόσωπο έχει την φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης και φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημα  του, αλλά και για τις αποκτήσεις περιουσιακών στοιχείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησης στη χώρα που αποκτήθηκαν, τα εισοδήματα θα πρέπει να εμφανιστούν στην φορολογική δήλωση, που υποβλήθηκε στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1076/2015 αν τα εισοδήματα που επικαλείται ένας φορολογούμενος για κάλυψη τεκμηρίων αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή αναγνωρίζονται, εφόσον έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα ή απαλλάσσονται νομίμως από τη φορολόγηση αυτή. Προς απόδειξη της φορολογίας ή της νόμιμης απαλλαγής τους  πρέπει τα εισοδήματα αυτά να έχουν περιληφθεί σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Ομοίως, ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί, χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, εφόσον αποδεικνύει με επίσημα στοιχεία ότι αυτός είναι ο κύριος του περιουσιακού στοιχείου, καθώς και το τίμημα της πώλησης του στοιχείου αυτού. Αυτονόητο είναι ότι τα εν λόγω ποσά δύνανται να προέρχονται από το εξωτερικό (π.χ. πώληση ακινήτου αλλοδαπής).

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την πώληση ενός ακινήτου στην αλλοδαπή, εάν έχει δηλωθεί η αγορά του περιουσιακού στοιχείου (τεκμήριο απόκτησης), τότε το σύνολο του εισπραττόμενου τιμήματος αναγνωρίζεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη τεκμηρίων απόκτησης και διαβίωσης στην Ελλάδα.

Επίσης, σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακού στοιχείου από φυσικό πρόσωπο, φορολογικό κάτοικο Ελλάδος, που αποδεδειγμένα καταβλήθηκε στην αλλοδαπή, η κάλυψη της εν λόγω δαπάνης στο σύνολο ή μέρος αυτής δύναται να πραγματοποιηθεί και με εισοδήματα ή άλλα ποσά αλλοδαπής προέλευσης, τα οποία έχουν περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, χωρίς την προϋπόθεση εισαγωγής αυτών στην Ελλάδα.

Οι διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 4172/2013 με τις οποίες ορίζονται οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν κάνουν διάκριση εάν αυτές πραγματοποιούνται στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή. Εάν όμως προκύψει ότι δεν έχει δηλωθεί η αγορά του ακινήτου, το τίμημα της οποίας ο φορολογούμενος επικαλείται για την κάλυψη τεκμηρίων και αυτή η αγορά πραγματοποιήθηκε σε μη παραγεγραμμένη χρήση, τότε ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση για το οικείο έτος. Εάν όμως η αγορά έγινε σε παραγεγραμμένη χρήση δεν μπορεί να γίνει τροποποιητική δήλωση, εφόσον δεν έχει δηλωθεί η αγορά και έτσι το ποσό αυτό δεν αναγνωρίζεται φορολογικά για κάλυψη τεκμηρίων. Εάν η φορολογική αρχή έχει λάβει γνώση και η αγορά πραγματοποιήθηκε με έμβασμα από ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό, τότε δεν συντρέχει περίπτωση παράτασης της παραγραφής. Εάν, όμως, η αγορά έγινε από λογαριασμό του εξωτερικού, ο οποίος δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην Ελλάδα, ούτε είχε τροφοδοτηθεί από λογαριασμό της ημεδαπής, τότε αυτό δύναται να θεωρηθεί συμπληρωματικό στοιχείο ικανό να παρατείνει την παραγραφή στην δεκαετία, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 3 περιπτ. β’ «Εξαιρετικά, πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μπορεί να εκδοθεί εντός δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ή της τελευταίας δήλωσης σε περίπτωση που προβλέπεται η υποβολή περισσότερων δηλώσεων (…) σε περίπτωση που μετά την πενταετία περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία ή πληροφορίες που δεν θα μπορούσαν να είναι σε γνώση αυτής εντός της πενταετίας και προκύπτει ότι η φορολογική οφειλή υπερβαίνει αυτήν που είχε προσδιορισθεί βάσει προηγούμενου άμεσου, διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και μόνο για το ζήτημα το οποίο αφορούν». Σε κάθε περίπτωση ο φορολογούμενος φέρει το βάρος της απόδειξης της συνδρομής των προϋποθέσεων για τα ποσά  αυτά  που  περιορίζουν  τη  διαφορά  μεταξύ  συνολικού  εισοδήματος  και  τεκμαρτού εισοδήματος (ΠΟΛ 1076/2015).

Με πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών κρίθηκε μεταξύ άλλων ότι: «Αν μάλιστα το περιουσιακό στοιχείο βρίσκεται στην αλλοδαπή και το τίμημα καταβλήθηκε στην αλλοδαπή ο φορολογούμενος έχει το βάρος της απόδειξης και πρέπει να φέρει αποδείξεις σχετικά με την εισαγωγή συναλλάγματος δικαιολογώντας την απόκτησή του στην αλλοδαπή, προσκομίζοντας πρωτότυπο παραστατικό που εκδίδει η τράπεζα με το οποίο θα μπορεί να εξακριβωθεί ότι ο φορολογούμενος είναι ο δικαιούχος του εισαγόμενου χρηματικού κεφαλαίου, το ύψος του εισαγόμενου ποσού, το νόμισμα, η ευρωποίησή του και η χώρα προέλευσης».

Δείτε το άρθρο και στo Capital.gr

* Ο Γιώργος Δαλιάνης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ARTION AE & Ιδρυτής του Ομίλου ARTION, Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός.

Η Βασιλική Ηλιοπούλου είναι πρώην Γενική Διευθύντρια Φορολογικής Διοίκησης και συνεργάτης της ARTION A.E.

Η Νίκη Χατζοπούλου είναι Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω LL.M. & Διαμεσολαβήτρια, συνεργάτης της ARTION A.E.

Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ARTION A.E (Πουρνάρα 9, Μαρούσι /210 6009062 / www.artion.gr)


Φοροαπόψεις – 07/03/2024

Παραχώρηση χρήσης

Ο όρος «παραχώρηση χρήσης» απαντάται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Όταν έχουμε δωρεάν παραχώρησης χρήσης ακινήτου, π.χ. όταν γονέας παραχωρεί τη χρήση ακινήτου στο παιδί του, χωρίς αντάλλαγμα.

Στις περιπτώσεις αυτές προκύπτει φορολογητέο τεκμαρτό εισόδημα το οποίο προσδιορίζεται σε 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Το τεκμαρτό εισόδημα απαλλάσσεται μόνο στη περίπτωση παραχώρηση χρήσης κατοικίας έως 200 τ.μ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες. (παρ. 2 άρθρου 39 ν.4172/2014).

– Όταν εκμισθώνουμε το ακίνητο και το αντάλλαγμα που θα λάβουμε προσδιορίζεται σε είδος. Το εισόδημα σε είδος αποτιμάται στην αγοραία αξία. (παρ. 2 άρθρου 39 ν.4172/2014). Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει υποχρεωτικά να προσδιοριστεί το είδος.

Απομείωση αξίας εμπορευμάτων

Μία οντότητα η οντότητα μπορεί να προβεί στην απομείωση της αξίας των εμπορευμάτων της, σε χρόνο που αυτή κρίνει, χωρίς αυτός ο χρόνος να πρέπει να είναι το τέλος της χρήσης. Συναφώς έχει κριθεί ότι η φορολογική αρχή σε πιθανό φορολογικό έλεγχο θα αναγνωρίσει ότι τα είδη που εμπορεύεται η επιχείρησή σας είναι εμπορεύματα που υφίστανται απαξίωση με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο οι μειωμένες τιμές αποτίμησης θα πρέπει να τεκμηριώνονται με στοιχεία όπως λ.χ. παραστατικά αγορών ή πωλήσεων των αντίστοιχων ειδών και να μην προκύπτουν αυθαίρετα καθώς η απογραφή επηρεάζει το κόστος πωληθέντων και κατά συνέπεια τα κέρδη της φορολογικής χρήσης. Επομένως, απαιτείται η αποτίμηση να τεκμηριώνεται επαρκώς με πρόσφορα αποδεικτικά στοιχεία (βλ. ΔΕΔ Δ.Ε.Δ. 3357/2019).

Εφάπαξ αποζημίωση

Φορολογείται αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, κάθε εφάπαξ αποζημίωση που παρέχεται από οποιονδήποτε φορέα και για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσεως εργασίας ή άλλης σύμβασης, η οποία συνδέει το φορέα με τον δικαιούχο της αποζημίωσης. Ο φόρος επιβάλλεται για ποσό αποζημίωσης άνω των 60.000 ευρώ και συγκεκριμένα υπολογίζεται για ποσό αποζημίωσης από 60.000,01 έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 10%, για ποσό αποζημίωσης από 100.000,01 έως 150.000 ευρώ με συντελεστή 20% και για ποσό αποζημίωσης άνω των 150.000 ευρώ με συντελεστή 30%.

Περαιτέρω, εκπίπτει από τα έσοδα της επιχείρησης η δαπάνη της αποζημίωση απόλυσης στις περιπτώσεις εκείνες που αυτή είναι μεγαλύτερη της νόμιμης, δεδομένου ότι  δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός αναφορικά με την έκπτωση της δαπάνης της αποζημίωσης όταν είναι αυξημένη σε σχέση με αυτή που προβλέπεται στην εργατική νομοθεσία, εκτός εάν υποκρύπτεται τεχνητή διευθέτηση για σκοπούς φοροαποφυγής (βλ. ΔΕΔ 1050/2020).

Συνήθη Ερωτήματα

Ο καλής πίστεως λήπτης φορολογικού στοιχείου, εικονικού ως προς το προσώπου του εκδότη (δηλαδή ο καλοπίστως αγνοών την εν λόγω εικονικότητα) δύναται να εκπέσει τη σχετική δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδά του, ενώ, αντιθέτως, τούτο είναι ανεπίτρεπτο για τον κακής πίστεως λήπτη του ως άνω φορολογικού στοιχείου (ΝΣΚ 170/2014).

Δείτε τις Φοροαπόψεις και στo Capital

Η επιστημονική ομάδα της ΑΡΤΙΟΝ

Με την επιμέλεια του κυρίου Γεώργιου Δαλιάνη

Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ARTION Α.Ε. (Πουρνάρα 9 Μαρούσι | +30 210 6009062 |  www.artion.gr).


H ARTIΟΝ Μυκόνου Α.Ε. είναι γεγονός!

Η ARTION ιδρύει θυγατρική εταιρεία στη Μύκονο και εδραιώνει την παρουσία της στο νησί των Κυκλάδων 

Στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξης και επέκτασης των εταιρειών του ΟΜΙΛΟΥ ARTION, η ARTION A.E. έχει τη χαρά να ανακοινώσει την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στη Μύκονο με σκοπό την παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Σε συνεργασία με το λογιστικό γραφείο ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, η ΑRTION Α.Ε. αποκτά σταθερή φυσική παρουσία στη Μύκονο, κάνοντας δυναμική είσοδο στην οικονομική και εμπορική δραστηριότητα του νησιού.

Τα γραφεία της ARTION Μυκόνου Α.Ε. στελεχώνονται με σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς εξειδικευμένο προσωπικό 9 ατόμων, τα οποία υποστηρίζονται διαρκώς από την ARTION Α.Ε. σε επίπεδο τεχνογνωσίας με σκοπό τη διαρκή και σταθερή εξασφάλιση της άριστης ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει ο Όμιλος.

Η ARTION εδώ και 44 έτη έχει εδραιωθεί ως μία εκ των μεγαλυτέρων και πλέον αξιόπιστων εταιρειών παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Απασχολεί 100 έμπειρα στελέχη και διαθέτει ένα πελατολόγιο με περισσότερες από 800 επιχειρήσεις, από όλους τους τομείς της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.  H ARTION είναι μέλος του παγκόσμιου δικτύου, ALLINIAL GLOBAL.

Η επέκταση, αυτή, εντάσσεται στη γενικότερη επιχειρηματική στρατηγική μας για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της παρουσίας μας στην Ελληνική αγορά και ειδικότερα στην περιφέρεια.

Με την παρουσία της στο νησί, η ARTION έχει την ευκαιρία να υποστηρίξει τις ανάγκες των πελατών της σε τοπικό επίπεδο αλλά και να δημιουργήσει μία νέα εργασιακή προοπτική υποστηρίζοντας την τοπική επιχειρηματικότητα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ARTION, Γιώργος Δαλιάνης, χαιρέτισε την ίδρυση της νέας θυγατρικής εταιρείας και δήλωσε πως αυτή είναι η αρχή από μία σειρά στοχευμένων ενεργειών ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν μέσα στην επόμενη διετία. Ανέφερε, μεταξύ άλλων πως «επενδύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό, νέα συστήματα, εξειδικευμένες υπηρεσίες και πλέον είμαστε μία εκ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων εταιρειών παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.  Μέσα από τη συνεργασία με το τοπικό γραφείο ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, η ARTION Μυκόνου θα προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Μυκόνου».

ARTION Μυκόνου AE:  Δραφάκη, Μύκονος 84600, τηλ.: 22890 28375 – [email protected] – www.artion.gr

.