Το σχόλιο της Δευτέρας – 16/12/2013
Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven.
Καλή εβδομάδα! Καλό κουράγιο .
Όλοι μας έχουμε τον τρόπο που δουλεύουμε. Σε αρκετούς αρέσει η συντροφιά της μουσικής, για να «σπάσει » την μονοτονία της δουλείας και να ισορροπήσει με την γραφειοκρατία. Μάλιστα όσο μεγαλώνει η πίεση τόσο αναγκαία είναι η συντροφιά αυτή ( πολλές φορές και νοητή).
Όλοι μας λοιπόν, έχουμε το δικό μας Jukebox, για να «ταξιδεύουμε» με τα αγαπημένα για τον καθένα μας τραγούδια, που μας θυμίζουν διάφορες περιόδους και καταστάσεις της ζωής μας. Τα περισσότερα/σχεδόν όλα , τα τραγούδια μπορείτε πια, να τα ακούσετε από το διαδίκτυο , βάζοντας στην μηχανή αναζήτησης YouTube και τον τίτλο του τραγουδιού.
Βάζω λοιπόν το πρώτο κέρμα στο δικό μου Jukebox και ακούγεται το τραγούδι ( Γεννήθηκα στη Σαλονίκη – 1979, Στίχοι – Μουσική : Διονύσης Σαββόπουλος ):
« Τα χρόνια που εξαγόρασε για πάντα
η φαντασία του τα λέει παιδικά
και όπως μακραίνει του ορφανοτροφείου η μπάντα
μοιάζουν σαν να `ναι μελλοντικά
Γεννήθηκα στη Σαλονίκη
να δω τους ποιητές πρόλαβα εγώ
στο υπόγειο νησί τους ταξίδεψα ως εδώ
με μια κρυφή, εκ γενετής αιμορραγία
Ελλάδα, γλώσσα τυφλή στην γεωγραφία
Ελλάδα, οικόπεδο και αποικία »
Για να χαιρετίσω φίλους και γνωστούς στην όμορφη Θεσσαλονίκη.
• Σαν σήμερα 16/12/1974, πέθανε ο ποιητής Κώστας Βάρναλης [1].
Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρείτε αρκετό υλικό για την ζωή και το έργο του . Ξεχωρίζω το παρακάτω απόσπασμα : «[…] Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η πορεία του Bάρναλη στο έργο του, μια που ξέρουμε πόσο συνεπής στάθηκε, στη ζωή του, σε τούτο το ιδανικό. Διώξεις, εξορίες, κατατρεγμοί, άρνηση κάθε αναγνώρισης, λοιδορίες, πετροβολισμοί: αυτό στάθηκε και το τίμημα της προσκόλλησης στον υψηλό του ανθρωπισμό. Aλλά ταυτόχρονα – επειδή έχει και η ιστορία την νομοτέλειά της και «μια δική της δικαιοσύνη», όπως θα πει ένας άλλος ποιητής– αυτή η εμμονή σε ένα υψηλό πρότυπο ανθρωπισμού είναι εκείνη που καταξιώνει σήμερα τον Bάρναλη στη μνήμη μας, περισσότερο κι απ’ ό,τι τον καθιερώνει το καθαρά λογοτεχνικό του έργο. […]» Θ.Δ. ΦPAΓKOΠOYΛOΣ, Σχεδιάγραμμα του ανθρωπισμού στο έργο του Bάρναλη περ. NEOEΛΛHNIKOΣ ΛOΓOΣ, ’75-’76, 1977.
• Θυμήθηκα και τους στίχους του, από ένα τραγούδι με την φωνή του μεγάλου τραγουδιστή Νίκου Ξυλούρη [2] (Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου) , και ξαναβάζω το Jukebox.
« Δεν λυγάνε τα ξεράδια και πονάνε τα ρημάδια
κούτσα μια και κούτσα δυο στης ζωής το ρημαδιό
……………
Άιντε θύμα άιντε ψώνιο άιντε σύμβολο αιώνιο
αν ξυπνήσεις μονομιάς θα `ρθει ανάποδα ο ντουνιάς
θα `ρθει ανάποδα ο ντουνιάς »
• ΜΠΟΡΟΥΜΕ ,( www.boroume.gr ) .
Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα. Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ λειτουργεί ως κόμβος επικοινωνίας των δωρητών τροφίμων και των φορέων – αποδεκτών, δημιουργώντας «γέφυρες» μεταξύ του εκάστοτε δωρητή και του πιο κατάλληλου αποδέκτη.
Το 2013, τα Ηνωμένα Έθνη, αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτού του προβλήματος, εγκαινίασαν το πρόγραμμα «Think.Eat.Save.Reduce your Footprint» με στόχο τη δραστική μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Αξίζει κάθε στήριξη στην ομάδα των ανθρώπων του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και στην διάδοση της ιδέας τους.
• Online έρευνα: «Μπορεί η καλή χρήση της τεχνολογίας να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών στην Ελλάδα;»
Αναρωτηθήκατε ποτέ αν η καλή χρήση της τεχνολογίας μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών στην Ελλάδα, σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, στη σημερινή συγκυρία αλλά και στο μέλλον;
Η Διαδικτυωμένη Κοινωνία και οι τεχνολογίες ICT φέρνουν μαζί περισσότερη ελευθερία και ίση πρόσβαση, περισσότερα δικαιώματα, νέα μοντέλα εξυπηρέτησης, εργασίας και συνεργασίας, ελευθερία επιλογών, και περισσότερη γνώση προς τους πολίτες.
Πάρτε μέρος στην έρευνα. Μπείτε και εσείς στην ηλεκτρονική διεύθυνση technologyforgood.gr και πείτε τη γνώμη σας!
Και στον δικό μας τομέα, χωρίς τα λογιστικά προγράμματα, το Excel, το Word , το διαδίκτυο πόσο δύσκολα θα ήταν…
Στα δικά μας τώρα :
Καταιγισμός : ενέργειες που χαρακτηρίζονται από μεγάλη συχνότητα και ένταση.
Συνώνυμα : Βροχή, βομβαρδισμός, ομοβροντία, μπαράζ.
1) ΤΟ ΥΠΟ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ : «ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ( ΕΝ.Φ.Ι.Α ) ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» .
Είχαμε λοιπόν καταιγισμό, στην φορολογική νομοθεσία, που προκάλεσε το σχέδιο νόμου «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων ( ΕΝ.Φ.Ι.Α ) και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή στις 12/12/2013 και το οποίο εκτός των άλλων, τροποποιεί και διατάξεις των βασικών φορολογικών Νόμων .
Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια συνοπτική παρουσίαση και σύνδεση των εξελίξεων:
α) Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων ( ΕΝ.Φ.Ι.Α )
Ο ΕΝ.Φ.I.Α. επιβάλλεται στα εμπράγματα δικαιώματα πλήρους κυριότητας, ψιλής κυριότητας, επικαρπίας, οίκησης, σύμφωνα με όσα ορίζει ο αστικός κώδικας αλλά και κάθε άλλη υφιστάμενη διάταξη (δικαιώματα μεταλλειοκτησίας κλπ).
Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., αποτελείται από τον κύριο και το συμπληρωματικό φόρο και προκύπτει ως το άθροισμα του κύριου φόρου επί του κάθε ακινήτου και του συμπληρωματικού φόρου επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων στα ακίνητα κάθε υποκειμένου σε αυτόν το φόρο. Δεν ενδιαφέρει , για την επιβολή του φόρου και δεν υπάρχει διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση των κτισμάτων, είτε αυτά είναι νόμιμα είτε αυθαίρετα είτε τακτοποιημένα με βάση οποιονδήποτε νόμο.
Ο πλήρης κύριος υποχρεούται στην καταβολή του συνολικού φόρου και ότι, σε περίπτωση μη πλήρους κυριότητας, ο φόρος επιμερίζεται μεταξύ του ψιλού κυρίου και του επικαρπωτή με τους κανόνες που ισχύουν.
Ο τρόπος υπολογισμού του κύριου φόρου από τον οποίο αποτελείται ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. και ο οποίος είναι ίδιος για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, με βάση την κατάταξη των ακινήτων σε τρεις (3) διαφορετικές κατηγορίες, ήτοι των κτισμάτων, των γηπέδων εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού (οικοπέδων) και των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού (γηπέδων.
Για τη σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή στα δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, από 1.1.2014 και εφεξής, ο φορολογούμενος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός τριάντα (30) ημερών από την ημέρα της σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής στα παραπάνω δικαιώματα.
Αναλυτική παρουσίαση γίνεται στον Κόμβο : « Σε 30 ημέρες από την μεταβολή ή την απόκτηση η υποβολή του Ε9. – Οι αλλαγές του νομοσχεδίου σχετικά με το Ε9»
β) Άρθρο 11 Μείωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων (προσοχή για το πότε θα κάνετε τις μεταβιβάσεις)
«1. Η περίπτωση Γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 1587/1950 ( A’ 294) αντικαθίσταται ως εξής:
«Γ) Σε κάθε άλλη περίπτωση σε τρία τοις εκατό (3%) επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου. » 2. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού ισχύουν για μεταβιβάσεις που διενεργούνται από την 1.1.2014.»
γ) Καταβολή φόρου πλοίων που επιβλήθηκε στις πλοιοκτήτριες εταιρείες πλοίων υπό ξένη σημαία που διαχειρίζονται από την Ελλάδα. (άρθρα 14 και 15 ) .
δ) Παρατείνεται το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων οχημάτων (άρθρο 16 )
Παρατείνεται η προθεσμία απόσυρσης των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας κατά ένα έτος, μέχρι τις 20.12.2014.
Αναλυτική παρουσίαση γίνεται στον Κόμβο «Σημαντικές αλλαγές που εμπεριέχονται στο σχέδιο νόμου -Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις-»
2) ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ : Α) 4093/2013 (ΚΦΑΣ), Β) 4172/2013 (ΚΦΕ) ΚΑΙ Γ) 4174/2013 (ΚΦΔ).
Στο σχέδιο νόμου «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) και άλλες διατάξεις», προβλέπονται στο Κεφάλαιο Γ΄ τροποποιήσεις διατάξεων των ανωτέρω βασικών φορολογικών Νόμων .
α) Γενικά :
Με την εφαρμογή των ανωτέρω Νόμων, σχεδόν μηδενίζονται οι ισχύουσες έως 31/12/2013 διατάξεις, με τρείς βασικές συνέπειες :
i) Απαιτείται σημαντική προσπάθεια για την εμπέδωση και εφαρμογή των νέων νομοθετικών διατάξεων.
Θυμίζω μόνο την κατάργηση, από 1.1.2014, του Δελτίου αποστολής και των έγγραφων μεταφοράς.
ii) Σωρεία αποφάσεων και εγκύκλιων της Διοίκησης παύουν να ισχύουν από 1/1/2014.
Σύμφωνα με το ν. 4172/2013 :
Αρθρο 72. Μεταβατικές διατάξεις και έναρξη ισχύος : …..
«22. Από την έναρξη ισχύος του ν. 4172/2013 παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του ν. 2238/1994 (Α’ 151), συμπεριλαμβανομένων και όλων των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτού του νόμου.»
Σύμφωνα με τον Κ.Φ.Α.Σ,
Άρθρο 14 Μεταβατικές διατάξεις
«1. Κάθε διάταξη αντίθετη στις διατάξεις των άρθρων 1-13 δεν ισχύει σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτά και παύουν να ισχύουν διοικητικά έγγραφα και εγκύκλιοι διαταγές, που αφορούν τις διατάξεις αυτές.»
iii) Το πρώτο διάστημα θα υπάρξουν αρκετά κενά Νομοθετικών ρυθμίσεων, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους αρμόδιους άμεσα.
Στις 13/12/13, το υπουργείο Οικονομικών (μέσω της συζήτησης στην βουλή) προχώρησε σε μία σειρά διευκρινίσεων που αφορούν τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Διευκρινίσεις από τον Κο Μαυραγάνη για διατάξεις του ΚΦΕ και του ΚΦΔ στην ομιλία του στην βουλή
Ο ΚΦΕ και ο ΚΦΔ θα μοιραστούν στους πολίτες για να γνωρίζουν και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Ομιλία Στουρνάρα στην βουλή στα πλαίσια της συζήτησης του ΕΝΦΙΑ « ……Η προσπάθεια μετάβασης από σειρά δεκάδων σε κάθε φορολογία διαδικαστικών διατάξεων σε ενιαίες διατάξεις μερικών άρθρων είναι ιδιαίτερα κοπιώδης και απαιτεί συμπλήρωση, ώστε οι διατάξεις αυτές να καταστούν λειτουργικές.»
β) Ν. 4093/2013 (ΚΦΑΣ)
Αναλυτική παρουσίαση γίνεται στον Κόμβο «Κ.Φ.Α.Σ. – Τι παραμένει και τι καταργείται – Τι ισχύει από 1.1.2014»
Επισημαίνω την προσοχή σας τα εξής:
• Απαλλάσσονται (από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων λιανικής ) επίσης οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α., όπως ορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με βάση τα ακαθάριστα έσοδά τους, ή το ποσό επιστροφής Φ.Π.Α., ή το ποσό της επιδότησης που λαμβάνουν ανά φορολογικό έτος. (Δηλαδή θα υπάρξει όριο απαλλαγής για την τήρηση βιβλίων από τους αγρότες)
• Κατάργηση του Άρθρου 5 του Κ.Φ.Α.Σ Δελτίο Αποστολής και την προθήκη στο Άρθρο 6 Τιμολόγηση Συναλλαγών «19. Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών εφαρμόζει κατάλληλες δικλείδες, που εξειδικεύονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, για την παρακολούθηση των παραλαμβανομένων και μη τιμολογημένων ακόμη από τους προμηθευτές αποθεμάτων, καθώς και των αποθεμάτων που έχουν διακινηθεί και εκκρεμεί τιμολόγηση. » (Δηλαδή αναμένουμε την απόφαση που θα ορίζει τον τρόπο παρακολούθησης των αποθεμάτων)
• Κατάργηση του Άρθρου 8 «Έγγραφα μεταφοράς και Στοιχεία Λοιπών Συναλλαγών» (δηλ. φορτωτικές, αποδείξεις δαπάνης κ.λ.π).
• Βέβαια οι ανωτέρω καταργήσεις δεν σημαίνουν ότι σταματά η υποχρέωση της επιχείρησης που προβλέπεται στις παρ. 1 και 3 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Α.Σ , και έχει ως εξής :
« Τρόπος απεικόνισης συναλλαγών.
1. Από την απεικόνιση των συναλλαγών στα βιβλία και από τα στοιχεία πρέπει να προκύπτουν συγκεντρωτικά και αναλυτικά στοιχεία των καταχωρήσεων και να υποστηρίζονται αυτές, ώστε να είναι ευχερής η αναλυτική πληροφόρηση και εφικτή η επαλήθευση αυτών από τον φορολογικό έλεγχο, για τις ανάγκες όλων των φορολογικών αντικειμένων ….
3. Κάθε εγγραφή στα βιβλία, που αφορά συναλλαγή ή άλλη πράξη του υπόχρεου, πρέπει να στηρίζεται σε στοιχεία που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή σε δημόσια έγγραφα ή σε άλλα πρόσφορα αποδεικτικά στοιχεία.».
• Επίσης στην ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις» , περιέχονται και διατάξεις που αφορούν : ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ, ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗΣ), δηλαδή διατάξεις συναφείς με αυτές του Κ.Φ.Α.Σ.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι σε σχέση με τις ανωτέρω καταργήσεις προβλέπονται τα εξής:
α) « Η οντότητα τηρεί, ως μέρος του λογιστικού συστήματός της, αρχείο κάθε συναλλαγής και γεγονότος αυτής που πραγματοποιείται στη διάρκεια της περιόδου, καθώς και των προκυπτόντων πάσης φύσεως εσόδων, κερδών, εξόδων, ζημιών, αγορών και πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, εκπτώσεων και επιστροφών, φόρων, τελών και πάσης φύσεως εισφορών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς.» και
β) «Κάθε συναλλαγή και γεγονός που αφορά την οντότητα τεκμηριώνεται με κατάλληλα τεκμήρια (παραστατικά), που εκδίδονται είτε από την οντότητα είτε από τους συναλλασσόμενους με αυτήν, είτε από τρίτους, σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο αυτό. Τα παραστατικά αναφέρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασφαλή ταυτοποίηση κάθε μίας συναλλαγής ή γεγονότος, και σε κάθε περίπτωση όσα ορίζει ο παρών νόμος.»
γ) Ν. 4172/2013 (ΚΦΕ)
Αναλυτική παρουσίαση γίνεται στον Κόμβο « Άτυπη κωδικοποίηση του νόμου 4172/2013 (Κ.Φ.Ε.) σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή»
Επισημαίνω την προσοχή σας στις εξής τροποποιήσεις :
Α) Θέσπιση ειδικών φορολογικών κινήτρων:
• Αρθρο 15. Φορολογικός συντελεστής (Καλά νέα για τους κατοίκους των μικρών νησιών)
« 5. Για τους φορολογούμενους που κατοικούν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, το φορολογητέο εισόδημα του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας της παραγράφου 1 αυξάνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%), προκειμένου να υπολογιστεί το ποσό του φόρου που αναλογεί στο εισόδημά τους. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015 »
• Άρθρο 22Α Δαπάνες Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας (Επιπλέον εκπτώσεις για δαπάνες έρευνας).
« 1. Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά το χρόνο της πραγματοποίησής τους προσαυξημένες κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%). Ειδικά οι δαπάνες που αφορούν πάγιο εξοπλισμό, προκειμένου να προσαυξηθούν σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, κατανέμονται ισόποσα στα επόμενα τρία (3) έτη. Τα κριτήρια χαρακτηρισμού των πιο πάνω δαπανών καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αν προκύψουν ζημίες μετά την αφαίρεση του ως άνω ποσοστού μεταφέρονται με βάση το άρθρο 27 του παρόντος.»
• Αρθρο 29. Φορολογικός συντελεστής (απαλλαγή των κερδών , από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας )
« 6. Τα κέρδη των φυσικών προσώπων και των ατομικών επιχειρήσεων που εμπίπτουν στην έννοια των πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως ορίζονται στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία «Δ.Ε.Η. Α.Ε». ή άλλο προμηθευτή, μετά από την ένταξη τους στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι δέκα (10) kw», κατόπιν απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Άρθρου 14 του ν. 3468/2006 (Α΄ 8), απαλλάσσονται του φόρου.»
Β) Διευκρινήσεις – προσθήκες:
• Αρθρο 21. Κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα (Δεν τίθεται ζήτημα τήρησης βιβλίων για όσους επενδυτές πραγματοποιούν πάνω από τρεις συναλλαγές εντός εξαμήνου)
« 3. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται για τους τίτλους του άρθρου 42 που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή ομόλογα που εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες, καθώς και για τα κρατικά ομόλογα, εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος ασχολείται κατ’ επάγγελμα με τις ανωτέρω συναλλαγές και οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Σε περίπτωση συναλλαγών που αφορούν ακίνητα, η περίοδος του προηγούμενου εδαφίου είναι δύο (2) έτη.»
• Άρθρο 24. Φορολογικές Αποσβέσεις ( Η διευκρίνηση αυτή μάλλον προοιωνίζει την δυνατότητα ή και την υποχρέωση για την χρήση διαφορετικών συντελεστών αποσβέσεων από από αυτούς που προβλέπονται φορολογικά και στα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα )
Προστίθεται η λέξη «φορολογικές » προκειμένου να διευκρινιστεί ότι αφορά σε φορολογικές και όχι λογιστικές αποσβέσεις.
Άλλωστε στην ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ « Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις» ,άρθρο 18 , 3. Προσαρμογή αξιών προβλέπονται τα εξής :
« α) Αποσβέσεις :
α1) τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιορισμένη ωφέλιμη ζωή υπόκεινται σε απόσβεση. Η απόσβεση αρχίζει όταν το περιουσιακό στοιχείο είναι έτοιμο για την χρήση για την οποία προορίζεται και υπολογίζεται με βάση την εκτιμώμενη ωφέλιμη ζωή του και την εκτιμώμενη υπολειμματική αξία του στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του.
α2) Η διοίκηση της οντότητας έχει την ευθύνη της επιλογής της μεθόδου απόσβεσης, με κριτήριο την επίτευξη συσχέτισης του εξόδου της απόσβεσης με τα προσδοκώμενα έσοδα εκ του παγίου.
α3) Η απόσβεση διενεργείται είτε με τη σταθερή μέθοδο, είτε με την φθίνουσα μέθοδο, είτε με την μέθοδο των παραγόμενων μονάδων.
α4) Η γη δεν υπόκειται σε απόσβεση. Ωστόσο, βελτιώσεις αυτής με περιορισμένη ωφέλιμη ζωή υπόκεινται σε απόσβεση.
α5) Έργα τέχνης, αντίκες, κοσμήματα και άλλα πάγια στοιχεία που δεν υπόκεινται σε φθορά ή αχρήστευση, δεν αποσβένονται.
α6) Η υπεραξία και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία με απεριόριστη ζωή δεν υπόκεινται σε απόσβεση.
α7) Η υπεραξία και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία με ωφέλιμη ζωή που δεν μπορεί να προσδιοριστεί αξιόπιστα υπόκεινται σε απόσβεση, με περίοδο απόσβεσης που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη.»
• Αρθρο 41. Μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας (περίπτωση κάλυψης ή την αύξησης κεφαλαίου εταιρείας)
«1. Κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας ή ιδανικών μεριδίων αυτής ή εμπραγμάτου δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας ή ιδανικού μεριδίου αυτού ή συμμετοχών οι οποίες έλκουν άνω του 50% της αξίας τους άμεσα ή έμμεσα από ακίνητη περιουσία και δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Στην έννοια του εισοδήματος του προηγούμενου εδαφίου εμπίπτει και η αγοραία αξία του κτίσματος που έχει ανεγερθεί σε έδαφος κυριότητας τρίτου με δαπάνες του μισθωτή και περιέρχεται στην κατοχή του τρίτου με τη λήξη ή διακοπή της μισθωτικής σχέσης. Ως μεταβίβαση σύμφωνα με την παράγραφο αυτή νοείται και η εισφορά ακίνητης περιουσίας για την κάλυψη ή την αύξηση κεφαλαίου εταιρείας»
• Αρθρο 42. Μεταβίβαση τίτλων (Τροποποίηση των διατάξεων για το φόρο υπεραξίας από τη μεταβίβαση τίτλων)
«1. Κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης των ακόλουθων τίτλων, καθώς και μεταβίβασης ολόκληρης επιχείρησης, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, εφόσον δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα:
α) μετοχές σε εταιρεία εισηγμένη ή μη σε χρηματιστηριακή αγορά,
β) μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες,
γ) κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα,
δ) παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Ως μεταβίβαση σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο νοείται και η εισφορά των ανωτέρω τίτλων για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου εταιρείας …
4. Σε περίπτωση που οι μεταβιβαζόμενοι τίτλοι είναι εισηγμένοι σε χρηματιστηριακή αγορά, η τιμή κτήσης και η τιμή πώλησης καθορίζονται από τα δικαιολογητικά έγγραφα συναλλαγών, τα οποία εκδίδει η χρηματιστηριακή εταιρεία ή το πιστωτικό ίδρυμα ή όπως δηλώνονται στην εταιρεία «Ελληνικά Χρηματιστήρια Ανώνυμη Εταιρεία» (Ε.Χ. Α. Ε.) κατά την ημέρα διακανονισμού της συναλλαγής.
Σε περίπτωση μεταβίβασης μη εισηγμένων τίτλων, η τιμή πώλησης προσδιορίζεται με βάση την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας που εκδίδει τους μεταβιβαζόμενους τίτλους κατά το χρόνο της μεταβίβασης ή το τίμημα ή αγοραία αξία που αναγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης, εφόσον αυτό είναι υψηλότερο.
Σε περίπτωση εισφοράς τίτλων για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου εταιρείας ως τιμή πώλησης του παλαιού τίτλου νοείται η ονομαστική αξία των τίτλων που αποκτώνται ή εκδίδονται.
Η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με βάση την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας που εκδίδει τους μεταβιβαζόμενους τίτλους κατά το χρόνο απόκτησης ή το τίμημα που αναγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης κατά το χρόνο της απόκτησης των τίτλων, εφόσον οποιοδήποτε από τα ανωτέρω είναι χαμηλότερο.
Αν η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί θεωρείται ότι είναι μηδενική,εφόσον η αγορά των τίτλων πραγματοποιείται μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποϋλοποίησης των τίτλων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ήτοι την 29η Σεπτεμβρίου του έτους 1999. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της τιμής κτήσης , με αναγωγή στην ημερομηνία της 29.9.1999, στις περιπτώσεις που οι μεταβιβαζόμενοι τίτλοι έχουν αποκτηθεί πριν την ημερομηνία αυτή.
…. 8. Απαλλάσσεται από το φόρο το εισόδημα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι σε κράτη με τα οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας (ΣΑΔΦ) και το οποίο προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης των τίτλων σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους υπό την προϋπόθεση ότι υποβάλλουν στη Φορολογική Διοίκηση δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη φορολογική τους κατοικία.»
• Αρθρο 47. Κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα (κεφαλαιοποίηση ή διανομή κερδών και « χρηματοοικονομικά μέσα » στην περίπτωση των Δ.Λ.Π )
«1. Το κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ’ , του Μέρους Δεύτερου («Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων») του Κ.Φ.Ε., εκτός από τις περιπτώσεις όπου ορίζεται διαφορετικά στο παρόν κεφάλαιο. Στην έννοια του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο εμπίπτει και η κεφαλαιοποίηση ή διανομή κερδών για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων »…….
3. Τα έσοδα και τα έξοδα των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που εφαρμόζουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, που προκύπτουν κατά την αρχική αναγνώριση των χρηματοοικονομικών μέσων, κατανέμονται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια των αντίστοιχων μέσων, σύμφωνα και με τα οριζόμενα από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Ως χρηματοοικονομικά μέσα νοούνται τα οριζόμενα από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, όπως αυτά υιοθετούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού 1606/2002, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
4. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 21 έως και 28 του Κεφαλαίου Γ’ του Μέρους Δεύτερου »
Αναλυτική παρουσίαση γίνεται στον Κόμβο : «Χωρίς φόρο τελικά η διανομή κερδών στις εταιρείες Ο.Ε., Ε.Ε. με απλογραφικά βιβλία »
• Αρθρο 72. Μεταβατικές διατάξεις και έναρξη ισχύος ( Αναδιατύπωση και αποσαφήνιση για την αυτοτελή φορολόγηση των αφορολογήτων αποθεματικών)
«12. Τα μη διανεμηθέντα ή κεφαλαιοποιηθέντα αποθεματικά των νομικών προσώπων του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε., όπως αυτά σχηματίστηκαν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2013., και τα οποία προέρχονται από κέρδη που δεν φορολογήθηκαν κατά το χρόνο που προέκυψαν λόγω απαλλαγής αυτών κατ’ εφαρμογή διατάξεων του ν. 2238/1994, όπως ισχύει μετά τη δημοσίευση του Κ.Φ.Ε. ή εγκυκλίων ή αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτού, σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους – μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013, φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%). Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του νομικού προσώπου και των μετόχων ή εταίρων αυτού. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εξής, τα μη διανεμηθέντα ή κεφαλαιοποιηθέντα αποθεματικά του πρώτου εδαφίου συμψηφίζονται υποχρεωτικά στο τέλος κάθε φορολογικού έτους με φορολογικά αναγνωρίσιμες ζημιές από οποιαδήποτε αιτία που προέκυψαν κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη μέχρι εξαντλήσεώς τους, εκτός αν διανεμηθούν ή κεφαλαιοποιηθούν οπότε υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή δεκαεννέα τοις εκατό (19%). Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του νομικού προσώπου και των μετόχων ή εταίρων αυτού. Η καταβολή του φόρου της παραγράφου αυτής γίνεται μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την απόφαση διανομής από τη γενική συνέλευση των μετόχων.
13. Για ισολογισμούς που κλείνουν με ημερομηνία 31.12.2014 και μετά δεν επιτρέπεται η τήρηση λογαριασμών αφορολόγητου αποθεματικού, πλην των επενδυτικών ή αναπτυξιακών νόμων, καθώς και ειδικών διατάξεων νόμων»
δ ) Ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.)
Αναλυτική παρουσίαση γίνεται στον Κόμβο Άρθρα « Άτυπη κωδικοποίηση του νόμου 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.) σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή»
Επισημαίνω την προσοχή σας στις εξής τροποποιήσεις :
• Αρθρο 10. Εγγραφή στο φορολογικό μητρώο (απαίτηση για εγγύηση)
« 2. Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να απαιτήσει εγγύηση από οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υποβάλλει δήλωση εγγραφής στο φορολογικό μητρώο, εάν μέτοχος ή εταίρος του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που υποβάλλει τη δήλωση υπήρξε κατά τα τελευταία πέντε (5), πριν από την υποβολή της, έτη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ή νόμιμος εκπρόσωπος άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας ή ήταν «συνδεδεμένο πρόσωπο» κατά το άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, που πτώχευσαν ή κατέστησαν αφερέγγυα και η πτώχευση ή αφερεγγυότητα είχε ως αποτέλεσμα τη μη είσπραξη ή διακινδύνευση είσπραξης από τη Φορολογική Διοίκηση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ.
• Αρθρο 21. Φάκελος Τεκμηρίωσης (επιμήκυνση του χρόνου υποβολής του Συνοπτικού Πίνακα Πληροφοριών)
« 3. Ο Φάκελος Τεκμηρίωσης αποτελείται από το Βασικό Φάκελο Τεκμηρίωσης και τον Ελληνικό Φάκελο Τεκμηρίωσης, κατά περίπτωση, και συνοδεύεται από Συνοπτικό Πίνακα Πληροφοριών, ο οποίος υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση εντός τεσσάρων (4) μηνών (προηγ. : εντός πενήντα (50) ημερών) από το τέλος κάθε φορολογικού έτους »
• Αρθρο 25. Είσοδος σε εγκαταστάσεις (είσοδος στην κατοικία του φορολογούμενου)
« 3. … Η είσοδος στην κατοικία του φορολογούμενου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα, εκτός εάν αυτή έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στην τελευταία περίπτωση η πρόσβαση αφορά μόνο τους χώρους, στους οποίους ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα.»
Αναλυτική παρουσίαση γίνεται στον Κόμβο : « Δίχως εισαγγελική εντολή η είσοδος των ελεγκτών στις κατοικίες που χρησιμοποιούνται και ως επαγγελματική έδρα»
Εχθές βέβαια είχαμε αναδίπλωση από το ΥΠ.ΟΙΚ. και μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες που διατυπώθηκαν για το σχετικό ζήτημα από φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης παρενέβη προς την τρόϊκα και απέσπασε την σύμφωνη γνώμη των δανειστών για αναδιατύπωση της σχετικής διάταξης. Η διάταξη θα αλλάξει και για να μπουν τα κλιμάκια της εφορίας στο σπίτι ενός ελεύθερου επαγγελματία, που έχει δηλώσει την οικία του ως επαγγελματική στέγη και ο οποίος οφείλει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ, θα πρέπει να έχει εντολή εισαγγελέα.(Δείτε σχετικό νέο)
• Αρθρο 38. Γενική διάταξη κατά της φοροαποφυγής (χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ο φορολογικός σχεδιασμός που κάνει η κάθε επιχείρηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις διατάξεις του άρθρου αυτού)
(Φοροαποφυγή (αγγλικά: tax avoidance ή tax mitigation) αποκαλείται η εφαρμογή καλά σχεδιασμένων λογιστικών πρακτικών που αποτελούν απόρροια προσεκτικής μελέτης της εμπορικής νομοθεσίας, της φορολογικής πρακτικής, των διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, δικαστικών και υπουργικών αποφάσεων με μοναδικό στόχο τη μείωση της φορολογητέας ύλης ενός φυσικού ή νομικού προσώπου. Διαφέρει από την έννοια της φοροδιαφυγής και ισορροπεί ανάμεσα στα πλαίσια ηθικού και νομίμου. Πρόκειται για τη μη καταβολή φόρου λόγω κενών στη νομοθεσία.)
« 1.Κατά τον προσδιορισμό φόρου, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αγνοεί κάθε τεχνητή διευθέτηση ή σειρά διευθετήσεων που αποβλέπει σε αποφυγή της φορολόγησης και οδηγεί σε φορολογικό πλεονέκτημα. Οι εν λόγω διευθετήσεις αντιμετωπίζονται, για φορολογικούς σκοπούς, με βάση τα χαρακτηριστικά της οικονομικής τους υπόστασης. ….»
Ο όρος ρύθμιση καταλαμβάνει κάθε «συναλλαγή, καθεστώς, δράση, πράξη, συμφωνία, επιχορήγηση, συνεννόηση, υπόσχεση, δέσμευση ή εκδήλωση», ενώ ο τεχνητός χαρακτήρας αυτής τεκμηριώνεται από την απουσία «εμπορικής ουσίας».
Τα ανωτέρω δείτε τα, σε συνδυασμό με τις ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ (άρθρα 65 και 66 του ν. 4172/2013).
• Αρθρο 43. Πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών – τμηματικής καταβολής σε δόσεις ( Νέα δυνατότητα στον τρόπο εξόφλησης )
« 7. Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλομένου φόρου από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση σε τρίτον της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και ταυτόχρονη εκχώρηση της απαίτησης καταβολής του τιμήματος ή μέρους αυτού στο Ελληνικό Δημόσιο. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία εξόφλησης του φόρου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.»
• Άρθρο 65Β Φορολογικό πιστοποιητικό (Νέα διάταξη)
Αναλυτική παρουσίαση γίνεται στον Κόμβο : «Για άλλες 2 χρήσεις ακόμα το φορολογικό πιστοποιητικό από τους ορκωτούς ελεγκτές »
3) ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ – ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ
Πάντα ήταν ένα ενδιαφέρον πεδίο και τώρα στο μεταίχμιο των φορολογικών αλλαγών μοιάζει κινούμενο. Δείτε τα άρθρα 51- 57 του ν. 4172/2013 και επίσης δείτε στο περιοδικό «Λογιστής» Τεύχος Δεκεμβρίου 2013, το εξαίρετο άρθρο του κ. Γεωργίου Στ. Αληφαντή : «Συγχωνεύσεις και Διασπάσεις εταιρειών (Bάσει των νέων διατάξεων του άρθρου 54, του N. 4172/2013 οι οποίες ισχύουν από 1.1.2014)», αναπτύσσει όπως πάντα όλες τις πτυχές του θέματος που αναλύει.
Επίσης για το ίδιο θέμα : ΠΟΛ.1262/11.12.2013 Παροχή οδηγιών για τη μετατροπή εταιρίας οποιασδήποτε νομικής μορφής σε ΙΚΕ καθώς και για τη μετατροπή ΙΚΕ σε εταιρία άλλης νομικής μορφής με τις διατάξεις του ν. 4072/2012.
Προσέξτε, ειδικά ως προς τη μετατροπή υφιστάμενων ΕΠΕ σε ΙΚΕ, με το άρθρο 120 του ν. 4072/2012 ορίζεται ότι, προκειμένου για τη διευκόλυνση της συγκεκριμένης μετατροπής, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013, υφιστάμενες ΕΠΕ μπορούν να μετατραπούν σε ΙΚΕ κατά το άρθρο 107 του