Φορολογία αγροτών – «Οδηγός Φορολογίας Αγροτών»

Πηγή: Orion Audit
Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης του Taxheaven.

Ξεκινώντας την ενασχόληση μου με τα θέματα της Φορολογίας των Αγροτών δεν πίστευα ότι θα είχαμε αυτές τις εξελίξεις. Δηλαδή από την μία η Φορολογική Διοίκηση (ένα χρόνο μετά), να αδυνατεί να εκδώσει μια «ολοκληρωμένη» εγκύκλιο για τα θέματα της Φορολογίας των Αγροτών (αναγνωρίζω την «αφέλεια» μου να ζητώ την έκδοση «Φορολογικού Οδηγού»), από την άλλη οι πολιτικοί να «υπόσχονται», ότι θα αλλάξουν βασικά στοιχεία (π.χ μη φορολόγηση των επιδοτήσεων κ.λπ) και μέσα σε αυτή την «ομίχλη», οι Λογιστές να προσπαθούν να βρουν άκρη.

Επιχειρώντας λοιπόν να δώσω μια μικρή βοήθεια, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν, το τελευταίο «Οδηγός Φορολογίας Αγροτών» ( 180 Σελίδες ) , από εδώ.

Ο «Οδηγός Φορολογίας Αγροτών» [Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ (ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ «ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ» ΚΑΙ ΤΟΥ «ΕΙΔΙΚΟΥ» ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ / ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ )], απετέλεσε και τις «Σημειώσεις των Σεμιναρίων », που είχα την τιμή να εισηγηθώ σε πολλές Πόλεις.

Σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα σημειώνω τα εξής:

1) Με το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο οι αγροτικές επιδοτήσεις φορολογούνται (ότι δηλαδή ισχύει και με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις). Γίνεται μια προσπάθεια κυβερνητικών βουλευτών να τροποποιηθεί ο Νόμος και να υπάρξει απαλλαγή από την φορολόγηση, η οποία μέχρι τώρα έχει αποβεί άκαρπος. Επίσης σημαντική πίεση υπάρχει για το ίδιο θέμα από τις αγροτικές οργανώσεις.

Αναμένεται, ίσως και μέχρι το τέλος του έτους, να εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος, για αρκετά θέματα της φορολογίας των αγροτών. [Δείτε στον «Οδηγό», το κεφάλαιο IΧ. ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.]

Επίσης πρακτικό ενδιαφέρον έχουν, τα κεφάλαια:

III.3.2. ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ Φ.Π.Α – «ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ» – ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ.

VI.4. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Φ.Π.Α .

VI.5. ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑ.

VIII. 2. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 : ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ» ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ.
Συνημμένα: Οδηγός Φορολογίας Αγροτών (pdf – 180 σελίδες)

image_print